péntek, február 06, 2009

Edzés – nem próbálkozás!

„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” (Filippi 2:13)

Nem megpróbálod lefutni a maratont, hanem edzesz, hogy le tudd futni, különben kimerülten és vesztesként végzed. Az a fajta edzés, amiről beszélünk, nem fogösszeszorítós, feszülten izguló, „csináld vagy meghalsz” hozzáállás az olyan dolgokhoz, mint az ima vagy a bibliaolvasás. Nem, ez azt jelenti, hogy edzed magad arra, hogy érzékenyebb legyél Isten felé. Azt, hogy megtanulod a helyes dolgot tenni, a megfelelő módon és helyes lelkülettel. Lehet, hogy a te célod az, hogy minden nap néhány részt elolvass a Bibliából, de mi van akkor, ha Isten azt mondja, hogy időzz el egy bizonyos szakasznál, mert Ő éppen azt az igazságot akarja valósággá tenni mindennapi életedben? 

A próbálkozás és az edzés közti különbség olyan, mint a motorcsónak és a vitorlás közti különbség; az egyiket bekapcsolod és elindítod, de a másikkal várnod kell a szélre. Jézus azt mondja: „A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született” (János 3:8). A szél végzi a munkát. Nem tudjuk be- vagy kikapcsolni. Nem készíthetjük el vagy tekinthetjük a magunk érdemének. De, mint a jó tengerészek, gyakorolhatjuk magunkat abban, hogy „olvassuk”, és reagálunk rá. 

Ha ezt egyszer megtanuljuk, akkor Lélekben járunk, és nem a testünket erőltetjük. Kérd ma Istent arra, hogy segítsen így élni.

Nincsenek megjegyzések: