kedd, február 17, 2009

Sionba vonulni

„Mert a Siont választotta ki az Úr, azt kívánta lakóhelyéül.” (Zsoltárok 132:13)

Mielőtt Isten alkalmasnak ítélte Dávidot arra, hogy Sion királyaként uralkodjon, hűségesnek kellett bizonyulnia három területen. Vizsgáld meg gondosan ezeket, mert neked is át kell menned ezen a három vizsgán! 

1) Otthon, Betlehemben. Itt tanulta meg Dávid, hogy felelősségteljes legyen, hogy megélhetése legyen, hogy támogassa a családját, hogy fejlessze az Istennel való kapcsolatát, és hogy felülemelkedjen mások neheztelésén, mert élete Isten előtt kedvességet talált. „A jótékonyság otthon kezdődik.” Ez az a hely, ahol alkalmassá válsz nagyobb megbízatások elvégzésére azáltal, hogy hűséges vagy a kisebbekben. Ez az a hely, ahol a jellemed fejlődik, és megbízható voltod igazolást nyer. 

2) Adullám barlangjában. A társadalom elutasítottjai és kitaszítottjai között élve Dávid megtanulta, hogy másoknak adjon magából anélkül, hogy bármi viszonzást várna; megtanulta szeretni és szolgálni a többieket még akkor is, ha a saját élete veszélyben volt. „Adullám” az a hely, ahol a mi királyságunk meghal, és Isten országa megmutatkozik általunk. Ez az a hely, ahol Isten szívünk minden haszonleső, önérdeket szolgáló motivációjával elbánik. Sajnos némelyikünknek soha nem sikerül kijutni ebből a barlangból. 

3) Hermón hegyén. A Hermón szó „szövetséget” jelent. Ez volt a legmagasabb hegy Izraelben, és nem volt könnyű a csúcsára vezető út – végig meredek emelkedő volt. Így van ez a szövetségi kapcsolatokkal is! Hűséget követelnek meg, tekintet nélkül a körülményekre, igazmondást, bármi is az ára, és megbocsátást, bármekkora is a fájdalom. Ha elkezdünk így élni, akkor a világ ismét Sionhoz (az egyházhoz) fog fordulni válaszokért, mert látni fogják, hogy Isten munkálkodik bennünk.

Nincsenek megjegyzések: