szerda, február 25, 2009

Önbizalom (2)

„Ne veszítsétek el bizalmatokat!” (Zsidók 10:35)

Szeretnél nagyobb önbizalmat? Tedd a következő három dolgot: 

1) Értékességedet Isten értékrendjére alapozd, ne a világéra! Isten már megmutatta két nagyszerű tettével, milyen fontos vagy számára. Először is, Ő teremtett téged a saját képmására, ami azt jelenti, hogy alkotói készségekkel rendelkezel. Másodszor, ha te lettél volna az egyetlen ember, aki valaha élt, akkor is elküldte volna a Fiát, hogy megváltson téged. Ez felbecsülhetetlen értékűvé tesz téged! Ez a két változhatatlan igazság kell hogy legyen önértékelésed maradandó alapja. 

2) Olyan emberekkel vedd körül magad, akik építik az önbizalmadat, nem pedig rombolják. Az önbizalom-rombolók a „Charlie Brown komplexust” alakítják ki nálad. Egy napon Lucy csípőre tette a kezét, és ezt mondta: „Charlie Brown, te egy öngól vagy az élet kupadöntőjében, egy ötödik gurítás a tizennyolcas szakasz füvén, egy tóba veszett horgászbot, egy potya labda elhibázott rúgása, és a második rossz start a futamon!” Nem csoda, hogy Charlie küszködött! Ha magabiztos akarsz lenni, olyan emberekkel vedd körül magad, akik a legjobbat hozzák ki belőled. 

3) Hagyj fel azzal, hogy másokhoz hasonlítgatod magad! Az összehasonlítással csak azt fogod elérni, hogy úgy érzed magad, mint az a két tehén, akik egy tejszállító tartálykocsi oldalán ezt a hirdetést olvassák: pasztőrözött, csírátlanított és csúcsminőségű. Az egyik tehén a másikra nézett, és így szólt: „Ezek után nem érzed magad valami alkalmasnak, mi?” Több mint megfelelő vagy a feladatra! Isten mindennel ellátott téged a megbízatásodhoz. Fedezd fel az ajándékodat, fejleszd, aztán menj, és használd az Ő dicsőségére!

Nincsenek megjegyzések: