szombat, február 14, 2009

Maradj tanítható! (1)

„Az értelmes szív tudásra törekszik.” (Példabeszédek 15:14)

Ha tehetséges vagy, nehézséget okozhat számodra az, hogy tanítható maradj. A tehetséges emberek néha úgy viselkednek, mintha már mindent tudnának. Ez megnehezíti számukra a folyamatos fejlődést. A „taníthatóság” nem igazán a hozzáértésről vagy az értelmi képességről szól, sokkal inkább a hozzáállásról; a taníthatóság nem más, mint a felfedezés és növekedés utáni vágy. Készség a tanulásra, a tudatos elfelejtésre és az újra megtanulásra. John Wooden azt mondta: „Csak az számít, amit akkor tanulsz meg, amikor már tudod.” Ha felhagysz a tanulással, a vezetést is abbahagyod. Csak ha tanítható maradsz, akkor növekszel tovább, és így gyakorolhatsz továbbra is hatást másokra. 

Amellett, hogy csodálatra méltó festőművész és szobrász volt, Leonardo da Vinci egy zseni volt, több területen, mint bármely kor bármely tudósa. Jegyzetfüzetei évszázadokkal a saját kora előtt jártak. Előre látta a tengeralattjárókat, helikoptereket és más modern találmányokat. Egyik jegyzetfüzetében azt írta: „A vas berozsdásodik, ha nem használják, az állóvíz elveszíti tisztaságát, és hideg időben befagy; ugyanígy a tétlenség elszívja az elme életerejét.” Őt az a vágy hajtotta, hogy többet tudjon. Tanult, és felfedezéseit leírta a jegyzetfüzeteibe egészen élete végéig. És a jó hír az, hogy ahhoz, hogy tanítható légy, nem kell, hogy olyan eszed vagy tehetséged legyen, mint Leonardo da Vincinek. Csak legyen megfelelő a hozzáállásod! 

A legfontosabb készség a tudás elsajátításához, hogy megtanuld, hogyan tanulj. Próbáld meg ezt a jövő héten; kérj tanácsot másoktól, és szándékosan tartózkodj attól, hogy másoknak a szokásos tanácsokat osztogasd! Minden nap végén írd le, mit tanultál abból, hogy odafigyeltél másokra! Meg fogsz lepődni!

1 megjegyzés:

iri írta...

Orvendek h felfedeztelek s olvashatlak