csütörtök, augusztus 13, 2009

Sérült kapcsolatok gyógyulása (5)

„Elküldött, hogy… bekötözzem a megtört szíveket.” (Ézsaiás 61:1)

Amikor visszaélsz társad bizalmával, a „kapcsolatotok számlája” mínuszba kerül! Az intim együttlétet fájdalmas érzelmi és fizikai távolság váltja fel. Vétkes félként úgy érzed, hogy a bocsánatkérésed és megbánásod ellenére megsebzett társad még mindig felrója neked a dolgot, és azt akarja, hogy vezekelj érte. Pedig nem erről van szó! Egész egyszerűen kimerültek az érzelmi tartalékai. Üres a tankja. Óriási erőfeszítésébe kerül, hogy egyáltalán valahogy összeszedje magát. Azt elvárni tőle, hogy a régi önmaga legyen, olyan, mint egy láb nélküli embert arra kérni, hogy keljen fel és járjon! Ez nem fog megtörténni! 

Hogyan tudsz segíteni? Ugyanúgy, mint amikor mínuszban van a bankszámlád. 

1) Ne vegyél fel több pénzt! Ne kérd és ne várd el társadtól mindazt, amit normális esetben meg szokott tenni érted. Ne várj arra, hogy kiszolgáljon! Tedd a mosogatóba a piszkos edényedet! Vasald ki magadnak a ruháidat! Mondj le a jogaidról! Gyakorold a krisztusi önmegtagadás művészetét! Egy darabig fordulj Istenhez, keresztény barátaidhoz és családodhoz, hogy segítsenek betölteni átmenetileg betöltetlen szükségeidet! 

2) Kezdj el betenni a számlára! Kezdd kicsivel, de tedd gyakran! „Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe” (Lukács 6:38). A következetes befizetések végül megszüntethetik a deficitet, és a kapcsolat nyereségesre fordul! Keress diszkréten módot arra, hogy társad életét megkönnyítsd: az apró figyelmességek, az előzékenység, a kedveskedés gyógyírként hatnak. Ezek azok a dolgok, amelyek arra indíthatják társadat, hogy úgy érezze, nyugodtan megnyomhatja a „kiolvasztás” gombot, elkezdhet felvállalni kisebb kockázatokat, felvenni újra a kapcsolatot, és tenni egy próbát!

Nincsenek megjegyzések: