csütörtök, március 26, 2009

Az erős házasság titka (2)

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.” (Efézus 4:29)
A házassági konfliktusok közel sem annyira fontosak, mint az, hogy hogyan kezelik őket. Dr. Shae Graham Kosch, aki 32 éve házas, és csaknem ugyanennyi ideje házassági tanácsadó is, azt mondja: „A legtöbb házassági konfliktust soha nem oldják meg. Mindig vannak gondok az apóssal, anyóssal, a gyerekekkel, a pénzzel… Az a fontos, hogy megőrizzük a pozitív beállítottságot… fogadjuk el a másik nézőpontját, hogy megfelelő párbeszédet folytassunk kritizálás és a másik hibáztatása nélkül. A hozzáállásod hosszú távra kihat. Azok a párok, akik megőrzik a kölcsönös tiszteletet és megértést… együtt maradnak.” Salamon azt mondta: „A felelőtlen szavak olyanok, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít” (Példabeszédek 12:18 NIV).

A házasság egy különleges kapcsolat, melyet Isten teremtett. Ti már többé nem kettő vagytok, hanem egy (ld. Máté 19:6), ezért, ha konfliktusok támadnak: a) a problémát támadjátok, és ne egymást b) maradj higgadt, így valószínűbb, hogy társad komolyan vesz c) válaszd ki a legmegfelelőbb időpontot a kérdés megbeszélésére, ne akkor fogj hozzá, mikor mindketten fáradtak vagytok, a gyerekek meg éhesek d) vedd figyelembe a társad nézőpontját; a férfiak és nők másképp látják a dolgokat e) ne feledd, hogy lesznek alkalmak, amikor neked kell alkalmazkodnod, máskor pedig a társad fog f) gondosan válogasd meg a szavaidat! „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre!” „Bátorítsátok egymást” (1Thessalonika 5:11 NIV); „bocsássatok meg egymásnak” (Efézus 4:32); „imádkozzatok egymásért” (Jakab 5:16); „buzdítsátok kölcsönösen egymást szeretetre és jó cselekedetekre” (Zsidók 10:24); „egymás terhét hordozzátok” (Galata 6:2); „részesítsétek előnyben egymást” (Róma 12:10 NKJV)! Nagyjából ennyi lenne!

Nincsenek megjegyzések: