csütörtök, március 12, 2009

Ragadd magadhoz a kezdeményezést! (4)

„Tanulmányozzátok alaposan a feladatot, amit kaptatok… és aztán mélyedjetek bele!” (Galata 6:4 TM)

Van egy történet egy nagyszerű horgászról, aki mindig hatalmas fogással tért haza. Egy napon egy idegen megkérdezte, hogy vele tarthatna-e, amikor legközelebb kimegy halászni. „Persze” – mondta a halász. Másnap reggel elindultak egy távoli üreg felé. Az idegen észrevette, hogy a horgásznál nincs se bot, se más felszerelés, csak egy rozsdás szerszámosláda és egy merítőháló. 

A horgász leállította a motort, kinyitotta a ládát, és kivett egy dinamit rudat. Meggyújtott egy gyufát, majd a kanócot, és a vízbe dobta. Egy fülsüketítő robbanás után felkapta a hálóját és elkezdte kimerni a halakat a vízből. Az idegen komor tekintettel a zsebébe nyúlt, és elővett egy „halászati felügyelő” feliratú jelvényt. „Le van tartóztatva.” – mondta. A horgász meg sem rezzent a szavaira. Egyszerűen újra benyúlt a dobozba, meggyújtott egy újabb dinamitot, és a kezében tartotta, amíg a kanóc égett. Aztán a halőr kezébe nyomta, és ezt mondta: „Szóval csak itt akar ülni, vagy halászni is fog?” A történet tanulsága, hogy a sikeres embereknek nincs szükségük égő gyújtózsinórra. A motivációjuk az Istentől kapott belső céljukból származik. Saját maguknál nagyobb ügyért élnek. 

Ha arra várunk, hogy mások ösztönözzenek, akkor mi lesz, ha azok a „mások” nem tűnnek fel? Ennél jobb tervre van szükségünk. És a Biblia megadja nekünk ezt a tervet: „Gondosan kutassátok azt, hogy kik vagytok, és a feladatot, amit kaptatok, azután pedig mélyedjetek el benne!”

Nincsenek megjegyzések: