szombat, március 28, 2009

Olvasd a Bibliád! (2)

„Maradj meg… a Szent Írásokban, amelyek bölccsé tehetnek téged!” (2Timóteus 3:14-15 NKJ)

Miért nem olvassuk többet Isten Igéjét? Három okból:

1) Nem tudjuk, hogyan kell olvasni! Amikor halljuk a lelkipásztor nagyszerű prédikációját, azt gondoljuk: „Én ezt miért nem láttam meg?” Azért, mert a lelkipásztor órákat tölt imádkozva és az Igét tanulmányozva; mi pedig nem!

2) Nem vagyunk motiváltak! Ez azért van, mert még nem éltük át azt az örömet, ami abból fakad, hogy személyesen fedezünk fel nagyszerű igazságokat Isten Igéjéből. Megelégszünk azzal, hogy másoktól kapjuk meg, amire szükségünk van, ahelyett, hogy magunk járnánk utána. Értsd meg ezt: ha egyszer komolyan elkezded te magad tanulmányozni Isten Igéjét, többé soha nem leszel teljesen elégedett a Szentírás másodkézből származó ismeretével. Dr. Paul Lyttle egyszer a földimogyoró-evéshez hasonlította a személyes bibliatanulmányozást: „Ha egyszer elkezded, úgy jársz, mint akit megfogtak! Amikor rájössz milyen „jóízű” a bibliatanulmányozás, azon veszed észre magad, hogy visszatérsz hozzá újra meg újra. Igen, a személyes bibliatanulmányozás szokássá válhat!”

3) Lusták vagyunk! A bibliatanulmányozás kemény munka. Nincsenek hozzá rövidebb utak. Időt, erőfeszítést, koncentrációt és kitartást igényel. A Biblia legnagyobb igazságai nem a felszínen találhatók; mélyre kell ásni értük. Dr. Howard Hendricks a bibliatanulmányozás három szintjét írja le: a) A „ricinusolaj” szint – tanulmányozzuk a Bibliát, mert tudjuk, hogy jót tesz nekünk, de nem túl élvezetes b) A „gabonapehely” szint – a bibliatanulmányozásunk száraz és unalmas, de tudjuk hogy tápláló c) A „barack tejszínhabbal” szint – valóban lakmározunk Isten Igéjéből. A lényeg? „Maradj meg… a Szent Írásokban, amelyek bölccsé tehetnek téged!”

Nincsenek megjegyzések: