szerda, március 11, 2009

Ragadd magadhoz a kezdeményezést! (3)

„Ne ijedjetek meg, és ne féljetek… az Úr… előttetek jár.” (1Mózes 1:29-30)

Jegyezz meg két dolgot a kezdeményezéssel kapcsolatban: 

1) A kezdeményezés megragadása becsukja a félelem ajtaját. Mindannyiunknak vannak félelmei. A kérdés az, hogy mi uralkodunk a félelmeinken, vagy hagyjuk, hogy azok uralkodjanak rajtunk. Norman Vincent Peale a következőt mondta: „A cselekvés az önbizalom nagyszerű helyreállítója és építője. A tétlenség nem csupán következménye, de okozója is a félelemnek. Lehet, hogy a lépésed, amit megteszel, sikeres lesz; lehet, hogy más lépésnek vagy helyreigazításnak kell követnie. De bármiféle cselekedet jobb, mint a tétlenség.” 

Meg kell dolgoznunk azért, hogy legyen esélyünk elérni azt, amire vágyunk. Semmi sem annyira csüggesztő és kimerítő, mint egy befejezetlen feladathoz ragaszkodni. Minél tovább húzzuk-halasztjuk a dolgokat, annál nehezebbé válnak. A legnehezebb munka gyakran a sok könnyű dolog felhalmozódása, melyeket tegnap, a múlt héten, vagy egy hónapja kellett volna elvégezned. A legjobb megoldás arra, hogy megszabaduljunk egy nehéz feladattól – hogy elvégezzük! 

2) A kezdeményezés megnyitja a lehetőségek ajtaját. Azok, akik elindulnak, és keményen dolgoznak, vagy sikeresek lesznek, vagy elbuknak. De azok, akik el sem kezdik, garantáltan kudarcot vallanak! Tehát kérdezd meg Istent: „Meg kell-e hoznom valamilyen döntést? Meg kell-e oldanom egy problémát? Van-e olyan program, amibe bele kell vágnom? Van-e olyan cél, amit ki kell tűznöm, vagy amire törekednem kell? Van-e olyan lehetőség, amit meg kell ragadnom?” Salamon azt írja: „Ha a tökéletes feltételekre vársz, soha nem fogsz semmit elvégezni” (Prédikátor 11:4 TLB). Jobb, ha 80%-ig vagy biztos benne, és elindulsz, mint várni arra, amíg 100%-osan biztos leszel, mert közben lehet, hogy elszalasztod a lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések: