csütörtök, március 19, 2009

A hitelkártya-őrület legyőzése (2)

„Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul!” (Kolossé 3:5)

Ha hitelkártyát használsz olyan dolgok megvásárlására, amiket nem engedhetsz meg magadnak, bajba sodorhat. Pál azt mondja: „hagyj fel mindennel, ami ahhoz kapcsolódik... hogy azt csináld, amit csak akarsz, és akkor, amikor éppen jólesik, és megszerezz mindent, ami vonzza a fantáziádat”. Ha nyakig vagy az adósságban: 

1) Ne költs többé olyasmire, amit nem tudsz kifizetni, és amire nincs szükséged! Ezzel csak magasabb kamatokat vállalsz magadra, és növeled a terhedet. Csak akkor használd a hitelkártyádat, ha elég fegyelmezett vagy ahhoz, hogy ne költekezz túl! Lehet, hogy jók a szándékaid, de előre nem látható körülmények rákényszeríthetnek, hogy a tartozásodat hónapról hónapra tovább görgesd. Ha pedig teljesen elszabadult a költekezésed, hajts végre plasztikai műtétet – darabold fel a hitelkártyáidat! 

2) Adj többet! Gondolkoztál már azon, miért „nagyobb boldogság adni, mint kapni” (ApCsel 20:35), és hogy miért szereti Isten [és mindenki más is] a „jókedvű adakozót” (2Korinthians 9:7)? Azért, mert az adakozás segít, hogy a saját vágyainkon és igényeinken kívül valami másra is összpontosítsunk. Emlékezz rá: „Ha nagylelkű vagy, meggazdagodsz, de ha fukar, akkor elszegényedsz” (Példabeszédek 11:24 CEV). Az adakozás bizonyítja, hogy legyőzted a mohóságot! 

3) Számíts ellenállásra! Tedd azt, amit Noé tett: ne törődj vele, csak haladj tovább a kezed ügyében lévő munkával! Például egy asszonyt, aki második gyermekét várta, a barátnői kritizálták, amiért nem jelentkezett egy bababolt törzsvásárlói programjára, amivel még több holmihoz lehetett hozzájutni, pedig már mindene megvolt, ami a gyermeknek szükséges. Ne várd, hogy a többiek megértsék a te új hozzáállásodat! Valahányszor megpróbálsz nyomot hagyni magad után, radírokat fogsz odavonzani. Az élet egyik legfontosabb döntése az, hogy eldöntöd, hogyan reagálsz a kritikára. Ha mindig csak olyan dolgokat teszel, amiben senki sem talál hibát, soha nem fogod sokra vinni!

1 megjegyzés:

iri írta...

egyetertek veled