szombat, május 16, 2009

Gaz nőtt a vetésben!

„Ellenség tette ezt!” (Máté 13:28)

A Máté 13:24-30-ban egy olyan példázatot találunk, amely felnyitja a szemünket. Jézus arra figyelmeztet, hogy miközben mi gabonát vetünk (ami Isten Igéje), az ellenség gyomokat (tévutakat) vet. És ez ugyanazon a szántóföldön történik! Miért? 

1) Azért, mert elalszunk. „De amíg az emberek aludtak, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé, és elment” (Máté 13:25). Ébredj fel! A dinamikus személyiségek és nagy tömegek még nem garantálják azt, hogy valóban az igazságot tanítják ott. Pál figyelmezteti az efézusi gyülekezetet: „Tudom, hogy távozásom után dühös farkasok jönnek közétek, akik nem kímélik a nyájat” (ApCsel 20:29) 

2) Mert a magvetők egyformának néznek ki, és egyformának hallatszanak. Kik ezek az emberek, akik rossz magokat vetnek? Pál válaszol: „ti magatok közül is támadnak majd olyanok, akik eltorzítják az igazságot” (ApCsel 20:30 NIV). Vedd észre, hogy ők jól indultak, de elromlottak. Azt kérdezed: „Kihúzzuk a gyomot?” Ne! Jézus azt mondta: „Amíg a konkolyt szednétek, kiszaggatnátok vele együtt a búzát is. Hadd nőjön együtt mind a kettő az aratásig, és az aratás idején megmondom az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, kössétek kévébe, és égessétek el, a búzát pedig takarítsátok be csűrömbe” (Máté 13:29-30). Manapság sokféle hangot hallunk, és szükség van a lelkek megkülönböztetésére, hogy felismerjük, mi működik bennük. Azt hiszed, hogy ez nem nagy dolog? Ha egy fokkal térünk el a jó iránytól, az egész ártalmatlannak tűnhet, de maradj csak azon a pályán, és nagyon messzire fogsz kikötni attól a helytől, ahol Isten szeretne látni; akkor majd felismered: „Ellenség tette ezt”. Védd magad úgy, hogy Isten Igéje szerint élsz, gondoskodsz arról, hogy állandóan teljes légy a Szentlélekkel, aki „elvezet… a teljes igazságra” (János 16:13), és olyanokkal veszed körül magad, akik „ugyanabban a drága hitben részesültek” (2Péter 1:1)!