péntek, május 15, 2009

A mártírkodás

„Isten ajándéka számunkra… az öröm.” (Prédikátor 3:13)

A „mártír-mentalitású” emberek a dolgokat kötelességérzetből végzik, nem örömmel. Bűntudatot éreznek, ha élvezik az életet. Hajlamosak arra, hogy sajnálják a körülöttük élőktől az örömet. Megsértődnek azon, ha mások nem tesznek meg értük dolgokat, de nem kérnek segítséget, mert akkor lekötelezettnek éreznék magukat. Az az igazság, hogy a „mártírok” nem tartják magukat értékesnek, ezért azt hiszik, hogy más sem értékeli őket. Isten nem ilyen életet szánt neked. A Biblia azt mondja, hogy megvan a rendelt ideje a munkának… a játéknak… a nevetésnek… és az élet élvezetének, mert „Isten ajándéka számunkra… az öröm”. Jézus azt mondta: „Azért jöttem, hogy életet adjak… a maga teljességében” (János 10:10 NCV). Szükséged van vidámságra és lazításra. Ezek nem világias dolgok! Nélkülük kiegyensúlyozatlan leszel, és megnyitod magad a stressz-okozta betegségek, hangulati hullámzások és kényszeres cselekvések előtt. Mindig sebezhető leszel, hajszolt, és lazításra képtelen. 

Utasítsd el a hamis felelősségtudat érzését! Ne hanyagold el és ne tagadd le a saját jogos szükségeidet! Igen, arra vagy elhívva, hogy segíts másoknak, de nem baj, ha magadért is teszel dolgokat, illetve ha elfogadod Istentől és az általa küldött emberektől az áldásokat 

Ha valaki megdicsér, fogadd kedvesen! Ha megpróbálnak lekicsinyelni, ne vedd figyelembe, és lépj tovább! Egy tanácsadó írja: „Ha azon veszed észre magad, hogy megpróbálod bizonyítani, milyen mélyen megbántottak, vagy megpróbálod „felülmúlni” valaki más fájdalmát, állj meg, és vedd észre, mi történik! A jutalmad az lesz, hogy megtanulod megállítani a fájdalmat, és tovább tudsz lépni az öröm, békesség és beteljesülés felé. Dávid azt mondta: „teljes öröm van tenálad” (Zsoltárok 16:11). Tehát kezdj el több időt tölteni Istennel! Csak egyszer járhatod végig ezt az utat, hát élvezd, és tedd igazán értékessé!

Nincsenek megjegyzések: