vasárnap, május 03, 2009

Sandra Day O’Connor

„Irányítsd gyermekeidet a helyes ösvényre!” (Példabeszédek 22:6 NLT)

Amikor Harry és Ada Mae Day hazahozták első gyermeküket, Sandrát, a kórházból, egy olyan kis tanyára hozták, ahol sem folyóvíz, sem elektromos áram nem volt, és iskola sem volt a közelben. De nem voltak hajlandók beletörődni, hogy a körülményeik bekorlátozzák őket. Apja halála megakadályozta Harryt, hogy a Stanford Egyetemre járhasson (ez Amerika egyik legnevesebb egyeteme), de soha nem adta fel a reményt, hogy a lánya ott fog tanulni. Ada Mae pedagógiai újságokat és folyóiratokat járatott, otthon tanította a lányát, és később a legjobb bentlakásos iskolákba küldte. Sandra bejutott a Stanfordra, aztán a jogi egyetemre, és végül az amerikai Legfelsőbb Bíróság első női bírája lett. Felavatása napján felvette a talárt, és elfoglalta helyét a többi bíró között. Majd találkozott a tekintete a családjáéval, és kicsordultak a könnyei. 

Ne dőlj be a modern gondolkodásnak, amely leértékeli az anyaságot; nincs a világon ennél fontosabb feladat. Salamon azt mondta: „Irányítsd gyermekeidet a helyes ösvényre, és amikor megöregszenek, akkor sem térnek le róla.” Mi tette Sandra Day O’Connort sikeressé? Az intelligencia és az ambíció kétségkívül szerepet játszott benne. Mindazonáltal a legnagyobb érdem azé az elszánt kicsi asszonyé, aki a négy helyiségből álló kis vályogházban ülve órákon át olvasott gyermekeinek, és a szülőké, akik idejüket tanulmányi utakra fordították. 

Chuck Swindoll azt mondja: „Akármilyen jelentőségteljesek is politikai személyiségek, pedagógusok, katonai vagy vallási vezetők, egyikük sem mérhető ahhoz a hatáshoz, amit az édesanyák gyakorolnak. Az anyák szavait sosem felejtjük el teljesen, az ő érintésük kitörölhetetlen nyomokat hagy… jelenlétük emléke egy életen át elkísér. Hadd kérdezzem, ki másnak van ilyen befolyása?”

Nincsenek megjegyzések: