péntek, június 05, 2009

Bízni Istenben a sötétség idején (1)

„Ha velünk van az Úr, miért történt mindez?” (Bírák 6:13)

Száz évvel ezelőtt Németország elsőrangú textilgyáraiban különleges szobák voltak, ahol a világ legfinomabb csipkéi készültek. Minden szoba sötét volt, csak egy kis ablakon jutott be fény, megvilágítva a csipkeverő munkáját. Ez azért volt, mert a csipke sokkal gyönyörűbb, ha a munkás sötétben van, a munkája pedig meg van világítva. Általában Isten a mi legsötétebb próbáink idején tárja fel terveit és mutatja meg hatalmát; akkor, amikor Gedeonhoz hasonlóan ezt kérdezzük: „Ha velünk van az Úr, miért történt mindez?”. Amikor nem látjuk a dolgok értelmét, Isten a következőt ígéri: „Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az Úr, aki téged néven szólított” (Ézsaiás 45:3). 

Bárki képes arra, hogy hűséges legyen a jó időszakokban, de „éjjelente az Úr házában állni” (ld. Zsoltárok 134:1) igazi elkötelezettséget kíván. George Matheson a következőt írta: „Ott maradok-e az Úr házában éjjel is… szeretem-e Őt azért, Aki… vágyom-e, nem az ajándékra, de az Ajándékozóra? Ha ott tudok maradni… az éjszaka sötétjében is dicsőíteni… akkor egyedül Önmagáért fogadtam el Őt.” Amikor az izraeliták legnagyobb kihívásukkal, a Vörös-tengerrel néztek farkasszemet, a Biblia azt mondja: „Az Úr pedig egész éjjel visszafelé hajtotta a tengert” (2Mózes 14:21). Bátorítson az, hogy Isten cselekszik, még akkor is, ha nem látod őt. 

Végtére is hogyan tudna Isten „éneket adni szánkba éjszaka” (ld. Jób 35:10), ha a nap mindig sütne? Jézus azt mondta: „Amit a sötétségben mondok nektek, azt a világosságban mondjátok el!” (Máté 10:27). Isten az élet sötét szakaszaiban osztja meg veled azokat a dolgokat, amik megerősítenek, és bátorítja a körülötted lévőket.

Nincsenek megjegyzések: