csütörtök, június 18, 2009

A büszkeséged legyőzése

„Ne tartsd bölcsnek önmagadat!” (Példabeszédek 3:7) 

A büszkeséged legyőzéséhez a következőket kell tenned: 

1) Ismerd fel a büszkeségedet! Benjamin Franklin megfigyelte: „Egyetlen természetes szenvedélyt sem nehezebb megfékezni, mint a büszkeséget. Még ha azt gondolhatnám is, hogy már teljesen legyőztem, valószínűleg büszke lennék az alázatomra.” Saxon White Kessinger írja a The Indispensable Man [A nélkülözhetetlen ember] című művében: „Ha valamikor is úgy érzed, hogy a távozásod egy betölthetetlen űrt hagyna maga után, csak kövesd ezeket az egyszerű utasításokat, és meglátod, mennyire alázatossá teszik a lelkedet. Fogj egy vödröt, és töltsd meg vízzel, tedd bele a kézfejedet a csuklódig, majd húzd ki; az utána maradó lyuk adja meg annak a mértékét, hogy mennyire fogsz hiányozni.” Alázatra kell hogy késztessen az, hogy az az űr, amiről azt gondoljuk, hogy utánunk keletkezik, milyen gyorsan eltűnik, milyen gyorsan betöltik mások. 

2) Gyakran fejezd ki a háládat! Pál azt írja: „Nem számít, mi történik, mindig légy hálás!” (1Thesszalonika 5:18 TLB). Oprah Winfrey a következőt javasolja: „Vezess egy hála-naplót! Minden este írj fel öt olyan dolgot, ami azon a napon történt veled, és hálás vagy érte! Ez meg fogja változtatni az életedet. Ha arra koncentrálsz, amivel nem rendelkezel, akkor soha semmi nem lesz elég neked. Ha arra összpontosítasz, amid van, mindig látni fogod az univerzum bőségét, és több lesz neked.” Az önző emberek úgy gondolják, hogy soha nincs annyijuk, mint amennyit megérdemelnének. Ha folyamatosan kifejezed a háládat, az segít megtörni ezt a fajta büszkeséget. 

3) Tanulj meg nevetni saját magadon! Egy kínai szólás így hangzik: „Boldogok azok, akik tudnak nevetni magukon, mert soha nem ér véget a szórakozásuk.” Azok az emberek, akik számára probléma a büszkeség, ritkán nevetnek saját magukon. Ha helyet adsz a humornak a saját magad rovására, ez megmutatja, hogy nincs gond a büszkeséggel, vagy ha mégis, te eltökélten küzdesz ellene!

Nincsenek megjegyzések: