szerda, június 10, 2009

Összpontosíts! (1)

„Erre összpontosítsunk… mindannyian, akik akarjuk mindazt, amit Isten készített számunkra.” (Filippi 3:15 TM)

Úgy lehetsz hatékony, ha tudsz szelektálni. Emberi természetünkből adódik, hogy elterelődik a figyelmünk. Olyanok vagyunk, mint a búgócsigák: pörgünk körbe-körbe rémes iramban, de nem jutunk sehová. Világos cél nélkül mindig váltogatni fogod az irányt, a munkahelyedet, kapcsolataidat, gyülekezetedet, stb., remélve, hogy minden egyes változás meg fogja oldani a bonyodalmakat, vagy betölti az ürességet a szívedben. Azt gondolod: „Ezúttal másképp lesz”, de ez nem oldja meg az igazi problémádat: a fókusz hiányát. 

A fókuszálás ereje jól látható a fénynél. Egy nagyítólencse segítségével a nap sugarai meggyújthatják a papírt. De ha a fényt még jobban fókuszálva lézernyalábot hoznak létre, az még az acélt is átvágja. Semmi sincs olyan hatásos, mint az összpontosított élet. Azoknak a férfiaknak és nőknek az élete van a legnyagyobb hatással másokra, akik a leginkább céltudatosak. Például Pál apostol ezt mondja: „Én minden energiámat erre az egy dologra fordítom” (Filippi 3:13 TLB). Pálnak az volt a mániája, hogy Krisztust ismertté tegye. Tehát ha azt akarod, hogy az életednek hatása legyen, fókuszáld! Hagyj fel az amatőrködéssel! Ne próbálj mindent megcsinálni! Tegyél kevesebbet! Fordulj el még a jó tevékenységektől is, és csak azt tedd, ami leginkább számít! Soha ne keverd össze a tevékenykedést az eredményességgel! William Matthews költő írta: „egyetlen kiművelt tehetség, ha elmélyítik és fejlesztik, felér száz felszínes képességgel. A siker első törvénye ezen a napon, amikor annyi minden követeli lármásan a figyelmünket, a koncentráció; hogy energiáinkat egyetlen pontra irányítsuk, és menjünk egyenesen a felé a pont felé, nem nézve sem jobbra, sem balra.” Az összpontosítás könnyen és természetesen jön? Nem, ez olyan dolog, amit fegyelmezetten kell gyakorolni nap mint nap.

1 megjegyzés:

sat. írta...

olyan ez, mint célozni s beletrafálni a célpont közepibe - a szívibe: halálos lövés az újjászületés érdekibe' /csak az a ?, képesek vagyunk-é rá?