szombat, június 13, 2009

Összpontosíts! (4)


„ami mögöttem van, azt elfelejtve” (Filippi 3:13)

Jegyezd meg:

1) A céltudatos emberek nem a múltban élnek. Túl sokan vannak köztünk olyanok, akik a múlt után vágyakoznak, és leragadnak benne. Ehelyett tanulnunk kellene a múltból, és elengedni azt. Elbert Hubbard írta: „Lehet, hogy jó dolog a jó emlékezőtehetség, a felejteni tudás viszont a nagyság jele. A sikeres emberek felejtenek. Ők versenypályán futnak. Nem engedhetik meg maguknak, hogy hátratekintsenek. Tekintetük a célvonalon van. Túl nagyok ahhoz, hogy hagyják, hogy a kis dolgok megzavarják őket. Ha valaki vét ellenük, megvizsgálják a forrását, és nyugodtak maradnak. Csak a kis emberek dédelgetik a bosszút. Légy jó felejtő… a siker megkívánja.”

2) A céltudatos emberek nem a nehézségekre gondolnak, hanem a jutalomra. Ha túl sokat időzöl a nehézségeknél, akkor önsajnálatot kezdesz kifejleszteni önfegyelem helyett. Ebből adódóan egyre csökken a teljesítményed. Ha az eredményre összpontosítasz, az folyton ösztönözni fog. Tedd Krisztust a példaképeddé! „Ő kész volt szégyenletes halált halni a kereszten az öröm miatt, amiről tudta, hogy utána az övé lesz” (Zsidók 12:2 TLB).

3) A céltudatos emberek gondosan megválogatják a barátaikat. Íme ötféle típusú ember, akivel találkozhatsz: a) felüdítők: akik megerősítik a hitedet, és feltöltenek energiával; b) finomítók: akik csiszolnak, és segítenek tisztázni a látásodat; c) visszatükrözők: akik visszasugározzák az energiádat, és sem hozzá nem adnak, sem el nem vesznek belőle; d) lehúzók: akik megpróbálják leredukálni céljaidat és erőfeszítéseidet az ő komfortszintjükre; e) elutasítók: akik sem téged nem értenek meg, sem azt, amire Isten elhívott. Tehát összpontosíts továbbra is, és biztos alapokon fogsz állni; így kevésbé valószínű, hogy mások dicsérete a fejedbe száll, kritikusaid negatív hatása pedig a minimálisra csökken.

Nincsenek megjegyzések: