kedd, június 02, 2009

A halogatás legyőzése

„Fedezd fel és tedd, amit az Úr vár tőled!” (Efézus 5:17 TLB)

A halogatás legyőzéséhez a következőket kell tenned: 

1) Vállald a felelősséget az életedért! Bármennyire is szeretnéd, nem jön el a fogtündér, hogy kudarcaidat sikerré változtassa, amíg alszol. A nagy lelkeknek akaratuk van, a gyenge lelkeknek kívánságaik. Tenned kell valamit! 

2) Vizsgáld felül a kifogásaidat! A kifogás mindig valaki vagy valami mást hibáztat, ami azt jelenti, hogy a megoldás nincs a te kezedben. A kifogások olyanok, mint a kijáratot jelző táblák a fejlődés útján; letérítenek az útról. Könnyebb a kudarctól a sikerig eljutni, mint a kifogásoktól a sikerig. Tehát vizsgáld felül a kifogásaidat, és számold fel őket! 

3) Összpontosíts a feladat elvégzéséből fakadó előnyökre! Ha arra koncentrálsz, hogy milyen jó származik abból, ha elvégzed, segíteni fog abban, hogy túljuss a nehezén. Hasznodra lesz? Megnyitja az utat valami más számára, amit tenni szeretnél? Mérföldkő lehet a személyes fejlődésedben vagy valami nagyobbnak a véghezvitelében? Érzelmileg felkészít valami új fogadására? William Halsey admirális mondta: „A problémák kisebbek lesznek, ha szembenézel velük. Ha félénken érintesz meg egy bogáncsot, megszúr, ha bátran megmarkolod, lemorzsolódnak a tüskéi.” 

4) Kérj segítséget! Kolumbusz sem egyedül fedezte fel az Újvilágot, szüksége volt legénységre. A gyülekezetről szólva Pál ezt írja: „Minderész rész… segít a többi résznek a növekedésben” (Efézus 4:16 NLT). Fel sem lehet mérni, mekkora érték mások segítsége, ha régi szokások megtöréséről és újak kialakításáról van szó. Igen, ez azt jelenti, hogy kockázatot vállalsz, mert sebezhető leszel, ha megosztod másokkal reményeidet és félelmeidet. De ezt a kockázatot megéri vállalni.

Nincsenek megjegyzések: