csütörtök, június 11, 2009

Összpontosíts! (2)

„Ne térj le se jobbra, se balra!” (Példabeszédek 4:27)

Az összpontosítás három dolgot ér el: 

1) Segít a célt szem előtt tartani. Azon vesszük észre magunkat, hogy tucatnyi különböző irányba rángatnak minket, és sok időt és energiát fordítunk olyan dolgokra, amik igazából nem is érdekelnek. Don Marquis író ezt így fogalmazta meg: „A mi világunk egy olyan hely, ahol az emberek nem tudják, hogy mit akarnak, de hajlandók a poklot is megjárni azért, hogy megszerezzék.” A Biblia azt mondja: „Szemed előre tekintsen… Ne térj le se jobbra, se balra!” (Példabeszédek 4:25-27). 

2) Megnöveli az energiádat. Ha mindent akarsz, az éppúgy kiszívja belőled az életet, mintha semmit nem kísérelnél meg. Az összpontosítás energiát ad. Richard Byrd tengernagy, a sarkkutató, ezt mondta: „Kevesen jutnak el oda, hogy szinte teljesen kiaknázzák a bennük rejlő forrásokat. Vannak az erőnek olyan mély forrásai, melyeket soha nem használunk.” Az egyik oka annak, hogy ezek a kutak kiaknázatlanok maradnak, az összpontosítás hiánya. Az elme nem tör nagy eredményekre, amíg nincsenek világos célkitűzései. 

3) Felemel. Azt mondják, „a világ félreáll, hogy elengedje azt, aki tudja, hová tart”. A középszerűség tengerében már az, hogy tudod, mit akarsz tenni, és erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy elérd, megkülönböztet téged csaknem mindenki mástól. Henry David Thoreau feltette a kérdést: „Hallottál már valaha olyan emberről, aki egész életében kitartóan küzdött egyetlen célért, és semmilyen mértékben nem érte el? Ha egy ember folyamatosan feljebb törekszik, nem emelkedik-e fel?” Már azzal is, hogy azon igyekszel, hogy jobb legyél, mint amilyen vagy, feljebb jutsz; még ha nem is éred el, amire vágytál, és még ha mások nem is állnak félre az utadból. Ha Istenben bízol, és felfelé törsz, magasabb szintre jutsz.

Nincsenek megjegyzések: