szombat, április 04, 2009

Felismerni Isten hangját

„Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” (1Sámuel 3:9)

Isten hangjának felismerését megtanulni nem olyan készség, amit egyik napról a másikra el lehet sajátítani, mert Ő különböző időkben, különböző helyzetekben és különböző módokon szól hozzánk. 

1) Lelki érettséget kíván meg tőled. Jézus azt mondta, hogy az Ő juhai követik Őt, mert ismerik a hangját (János 10:4). Figyeld meg, Jézus azt mondta, hogy a „juhai”, nem a „bárányai” ismerik a hangját. A kisbárányok csak a felnőtt juhokat követik addig, amíg az érzékeik ki nem fejlődnek. Hála Istennek, van kegyelem az éretlenek számára. Ha a lelki füleid még nem fejlődtek ki, Isten foglalkozni fog veled, amíg meg nem tanulod felismerni az Ő hangját. 

2) Istenfélő vezetők irányítását és megerősítését igényli. „Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre” (Zsidók 13:17). 

3) Nem szabad, hogy behatárolják korábbi tapasztalatok. Isten egy olyan hegyen beszélt Mózeshez, amelyik rázkódott, Illéshez viszont halk és szelíd hangon. Ne korlátozd be Istent! Szólni fog hozzád a Szentíráson keresztül, azokon keresztül, akik alkalmasak az Ő Igéjének a tanítására, egy ének által, egy fájdalmas helyzet által, és még a saját gondolataidon és vágyaidon keresztül is, ha alárendelted magad Neki. A kulcs az, hogy maradj közel Istenhez, és tartsd bekapcsolva a vevőkészüléked. 

4) Mindenekfelett engedelmességet követel. A zsoltáríró azt mondta: „Ha ezt mondod: Járuljatok színem elé! - szívem így válaszol: Színed elé járulok, Uram!” (Zsoltárok 27:8) Ha Istent hallod, milyen a reakcióidőd? „Hogy mikor tudok időt szánni rá? … Majd meglátom, hogy beleférsz-e! … Majd gondolkodom rajta!” Helytelen! Isten szól, és továbbra is szólni fog azokhoz, akik engedelmeskednek, és továbbra is engedelmeskedni fognak.

Nincsenek megjegyzések: