csütörtök, április 09, 2009

Vállald a felelősséget! (5)

„Lekötelezettnek érzem magam.” (Róma 1:14 NLT)

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy visszaadod, amit kaptál. Pál arra összpontosított, hogy: a) Krisztust ismertté tegye b) olyan gyülekezetet építsen, amelyik majd tovább folytatja Krisztus megismertetését. Ő komolyan vette a felelősségét: „Lekötelezettnek érzem magam a civilizált világban és a világ más részein élő emberek felé egyaránt, …hogy prédikáljam a Jó Hírt.” (Róma 1:14-15 NLT) Erre mondják azt, hogy „önmagadnál nagyobbért élni!” Az önmagukat szolgáló emberek úgy tartják számon tálentumaikat és erőforrásaikat, mintha az a sajátjuk lenne. A szolgáló emberek úgy látják magukat, mint Isten birtokának intézői; tudják, hogy nem ők a tulajdonosok, csak igazgatják az Ő megbízásából. 

A náci koncentrációs táborokban eltöltött idő után Elie Wiesel [Wiesel Lázár] egyetlen dologért élt: hogy visszaadja másoknak. A bostoni egyetem professzoraként tanított, és sokat utazott, megosztva a bölcsességet, melyet élettapasztalataiból nyert. Fiataloknak gyakran feltette a kérdést: „Hogyan fogtok megbirkózni a társadalom által rátok ruházott jogokkal és kötelezettségekkel?” Miközben megpróbálta kalauzolni őket, megosztotta velük az ő felfogását a felelősségről: „Amit kapok, azt át kell adnom másoknak. Az ismeret, amivel rendelkezem, nem maradhat bebörtönözve az agyamban. Tartozom sok férfinak és nőnek azzal, hogy kezdjek vele valamit. Úgy érzem, vissza kell fizetnem, amit kaptam. Nevezhetitek hálának… Tanulni annyit jelent, mint elfogadni, hogy az élet nem az én születésemmel kezdődött. Voltak már mások előttem, és én az ő nyomdokaikban járok.” 

Az életed egy történet. Minden nap hozzáfogsz egy új oldal megírásához. Töltsd hát meg azokat az oldalakat Isten előtti, mások iránti és magaddal szembeni felelősséggel! Ha ezt teszed, a végén nem leszel csalódott.

Nincsenek megjegyzések: