péntek, április 17, 2009

Néha bölcsebb kiegyezni

„Jobban tiszteljétek egymást önmagatoknál!” (Róma 12:10 NIV)

A kompromisszum nem mindig rossz. Nyilvánvalóan vannak a Szentírás tanításában olyan erkölcsi és etikai normák, melyek nem adnak teret semmiféle kompromisszumnak, de a kompromisszum kérdése ennél sokkal átfogóbb. Néha bölcsebb kompromisszumot kötni. Kompromisszum nélkül nem lehet megoldani a nézeteltéréseket, ezért az alku vezet a kedélyek lecsillapodásához. A jó házasságot a kompromisszum tartja fenn és erősíti. Azok a szülők, akik nem adnak a gyermekeiknek mozgásteret, maguk látják kárát, amikor eljön a tinédzser kor. Azok a testvérek, akik nem tudnak megegyezni, veszekednek. Azok a nemzetek, melyek eltérő ideológiákat képviselnek, és nem hajlandók meghallgatni egymást és kompromisszumot kötni különböző dolgokban, háborút indítanak egymás ellen. 

Azt mondjuk, hogy ez könnyű? Vagy hogy nincs benne semmilyen kockázat? Vagy hogy természetesen jön? Nem! Sokkal könnyebb (és biztonságosabb) nem tágítani, továbbra is azt hinni, hogy a te utad az egyetlen lehetséges út, és a te terved az egyetlen követhető terv. Csak az a nagy baj, hogy szűklátókörű és magányos leszel, vagy csupa gondolkodásra képtelen ember fog körülvenni. Ez lehet, hogy biztonságos, de nem igazán kielégítő. 

Miközben jellemességre törekszel, ne feledkezz meg a bölcs kompromisszumról! Engedd, hogy a szíved táguljon! Légy toleráns azokkal, akik nem úgy gondolkodnak, mint te, nem úgy öltözködnek, mint te, nem törődnek azokkal a dolgokkal, amikkel te törődsz, és nem úgy szavaznak, mint te. Légy toleráns azokkal, akiknek a teológiája bizonyos apróságokban különbözik a tiédtől, akiknek a dicsőítési stílusa más, mint a tiéd. Légy elnéző a fiatalokkal, ha idős vagy, és légy türelmes az idősekkel, ha fiatal vagy. 

Jézus azt akarta, hogy követői egyszerű hitű emberek legyenek, akik kegyelemben formálódnak, és az igazság alapján állnak. Erre gondolt Pál, amikor ezt írta: „Jobban tiszteljétek egymást önmagatoknál!”

Nincsenek megjegyzések: