szombat, április 18, 2009

Három nagy hiba

„Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt.” (Zsoltárok 118:24)

A három legnagyobb hiba, amit elkövethetsz: 

1) A múlt után vágyakozni. Egy hölgy így írt egy újság szerkesztőjének: „Az újságja nem olyan jó, mint amilyen egykor volt.” A szerkesztő így válaszolt: „Soha nem is volt olyan!” Tanulj a múltból, de ne övezd dicsfénnyel! A Biblia azt mondja: a) „Ne mondd azt: ’Miért voltak jobbak a hajdani napok a mostaniaknál?’ Ez nem bölcs dolog!” (Prédikátor 7:10 NIV) b) „Felejtsétek el a régi dolgokat, ne a múltat emlegessétek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, nem látjátok?” (Ézsaiás 43:18-19 NIV) 

2) Az igazi személy után vágyakozni. Jobb kívánni valamit, amid nincs, mint birtokolni valamit, amit nem is akarsz. A „valaki-sirám” azt fogja eredményezni, hogy úgy végzed, mint az a hölgy, aki ezt mondta: „Nem tudtam, mi az igazi boldogság, amíg férjhez nem mentem; de most már túl késő!” Két diszfunkcionális személyből általában nem lesz boldog pár. Ha egyedül vagy, akkor legalább tudod, hogy kivel van dolgod. Isten jobban tudja, mint te, hogy mire van szükséged, és „Nem vonja meg javait az Úr azoktól, akik feddhetetlenül élnek” (Zsoltárok 84:12). Az igazi személy keresése helyett törekedj arra, hogy te azzá legyél! 

3) Valamilyen jövőbeli célra vágyakozni. Tévedés azt hinni, hogy ha eljutsz egy bizonyos pontra, akkor boldog leszel; majd ha nyugdíjba mész, ha elmész arra az útra, vagy ha eléred azt a célt. Nem, a legboldogabb pillanatokat útközben éled át, nem az út végén. Ami az életet illeti, nem szárnyalhatod túl a Szentírást: „Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!”

Nincsenek megjegyzések: